Aktuálně

Platy učitelů v roce 2022

4. 9. 2023 Nová studie „Platy učitelů v roce 2022 a výhled: cesta z propasti a zase zpět“ analyzuje vývoj úrovně a struktury platů českých učitelů. Jaký je aktuální vývoj z pohledu dlouhodobé perspektivy a výhledy do budoucna? 

Více: Platy učitelů v roce 2022

 
 

Dopady změn vládního balíčku na zaměstnance

17. 8. 2023 Nový policy brief  "Pracovně motivační dopady návrhů daňových změn na zaměstnance" se zabývá očekávanými dopady změn daní a povinných odvodů zaměstnanců, tak jak je navrhuje vládní konsolidační balíček představený v květnu 2023. Jedná se o tzv. ex ante analýzu dopadů vládního balíčku na míru zdanění zaměstnanců a jejich pracovní motivace.

Více: Dopady změn vládního balíčku na zaměstnance

 
 

Generace X a Y očima dat: Když byli rodiče mladí jako my

1. 8. 2023  Jak výrazné jsou mezigenerační rozdíly v úrovni vzdělanosti, partnerských vztazích nebo relativních výdělcích? A žije se dnes mileniálům celkově lépe než jejich rodičům? Podívejte se na IDEA Talks s Michalem Šoltésem a Davidem Klimešem.

Více: Generace X a Y očima dat: Když byli rodiče mladí jako my

 
 

Dopady vládní reformy na živnostníky

Vládní reforma OSVČ dopadne převážně na nízkopříjmové, kteří mají vysoké náklady. Těch se nejvíc dotkne zvýšení minimálních odvodů. Naopak zvýhodnění vysokopříjmových OSVČ s nízkými náklady a motivaci ke švarcsystému reforma neřeší. Ukazuje to modelová studie a grafika think-tanku IDEA při CERGE-EI a PAQ Research.

Více ve studii a IDEA Talks

Odvody OSVC promo 0728

 
 

Na které domácnosti dopadá inflace nejhůře?

7. 7. 2023 Nová studie "Kdo je nejvíce zasažen růstem cen? Rozdíly v inflaci pro různé domácnosti 2020–2023" analyzuje rozdíly v dopadu inflace na různé skupiny domácností po nebývalém nárůstu inflace v posledních letech. Na koho inflace dopadla nejvíce a proč?

Více: Na které domácnosti dopadá inflace nejhůře?

 
 

IDEA Zpravodaj