Aktuálně

Sladění rodičovství a práce: Co nám říkají dosavadní výzkumy?

29. 6. 2023  Jaké jsou dlouhodobé nedostatky rodičovské politiky u nás a jak by se vláda měla postavit k navyšování rodičovského příspěvku a zkrácení rodičovské dovolené? Podívejte se na exkluzivní IDEA Talks s ekonomkou Klárou Kalíškovou a Davidem Klimešem.

Více: Sladění rodičovství a práce: Co nám říkají dosavadní výzkumy?

 
 

Platy ředitelů škol: dlouho ve stínu pozornosti

29. 6. 2023 Nová studie „Platy ředitelů škol: dlouho ve stínu pozornosti" monitoruje výši a strukturu platů ředitelů a jejich zástupců na českých základních školách v letech 2017 až 2021. Jsou platy vedoucích pracovníků dostatečně motivující, aby zajistily dostatek zájemců a kvalitní vedení škol?

Více: Platy ředitelů škol: dlouho ve stínu pozornosti

 
 

Účinky programu ALFA TA ČR ve firmách

28. 6. 2023 Záznam semináře s diskusí na téma Účinky programu ALFA TA ČR ve firmách z pohledu metody regresní diskontinuity

Seminář představil studii zkoumající účinnost vládních dotací na podnikový výzkum a experimentální vývoj (VaV). Dokázal dotační program ALFA poskytovaný Technologickou agenturou České republiky (TA ČR) stimulovat výdaje a výsledky VaV a podpořit ekonomický rozvoj?

Podívejte se na záznam workshopu:

Studie



 

 
 

Rozdíly nákladnosti výzkumu a výuky na vysokých školách

22. 6. 2023 Nová studie „Rozdíly nákladnosti vysokoškolského výzkumu mezi vědními oblastmi: Jak moc se liší od „KENů“ ve výuce?" zkoumá, nakolik se tzv. koeficienty ekonomické náročnosti (KENy), podle kterých se rozdělují dotace na vysokoškolskou výuku, liší od nákladnosti vysokoškolského výzkumu. Odpovídají KENy různých vědních oblastí současné ekonomické realitě, nebo je načase je přepočítat?

Více: Rozdíly nákladnosti výzkumu a výuky na vysokých školách

 
 

Reforma sociálních odvodů OSVČ - rozhovor

19. 6. 2023  O dopadech vládního návrhu na úpravu odvodů OSVČ diskutují v novém díle IDEA Talks ekonom Filip Pertold s Davidem Klimešem.

Více: Reforma sociálních odvodů OSVČ - rozhovor

 
 

IDEA Zpravodaj