Personální politické konexe a veřejné zakázky

17. 9. 2020 Tisková zpráva k nové studii IDEA

Tiskovou zprávu ve formátu PDF si můžete stáhnout ZDE.

Vazby na vládnoucí politiky se firmám vyplatí, státu už méně, ukazuje studie think-tanku IDEA

Celou studii si můžete přečíst nebo stáhnout zde Personální politické konexe a efektivnost veřejných zakázek v letech 2007-2018.

Personální vazby firem na politiky autoři zjišťovali na základě veřejně dostupných informací z obchodního rejstříku, kandidátních listin a podle stranické příslušnosti ministrů, hejtmanů, starostů a obecních zastupitelů. Propojením těchto údajů s informacemi o veřejných zakázkách, které vypsala ministerstva, kraje a obce mezi roky 2007 a 2018, je možné posoudit, zda existuje spojení vybraného dodavatele a politické strany, která byla právě u moci.

„Zhruba v období 2007 – 2013 co do počtu i objemu dominovaly zakázky firmám napojeným na ODS. Později začaly převládat zakázky firmám s vazbou na ČSSD. Krátce po nástupu ANO k politické moci vzrostl počet zakázek firmám personálně napojeným právě na ANO,“ shrnují autoři.

„Z naší analýzy vychází, že personální napojení firem na opoziční politické subjekty firmám výhody při soutěži o veřejné zakázky nepřináší,“ uvádějí dále.

V závěrečné části studie Titl a Baránek poukazují na to, že k lepšímu nakládání s veřejnými penězi by mohl pomoct dodatečný dohled z vyšší správní úrovně.

Kontakt na autory:

Vítězslav Titl
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +32 0485047785

Kontakty pro média:

Blanka Javorová
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +420 602 698 440

Anna Francová
E-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +420 732 739 124

IDEA při CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1

Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při Národohospodářském ústavu AV ČR, v. v. i. je nezávislý akademický think-tank zaměřující se na analýzy, vyhodnocování a vlastní návrhy veřejných politik. Doporučení IDEA vychází z analýz založených na faktech, datech, jejich nestranné interpretaci a moderní ekonomické teorii. IDEA je projektem Národohospodářského ústavu Akademie věd České republiky, který spolu s Centrem pro ekonomický výzkum a doktorské studium Univerzity Karlovy (CERGE) tvoří společné akademické pracoviště CERGE-EI.

IDEA Zpravodaj