Aktuálně

Češky: Nevyužitý potenciál země

22. května 2012 Podle nové studie IDEA v Česku existuje potenciál pro větší uplatnění žen. V České republice dochází ve srovnání s jinými evropskými zeměmi k extrémně vysokému propadu míry zaměstnanosti u žen s dětmi do 6 let věku. Naopak míra zaměstnanosti žen starších 40 let bez dětí výrazně převyšuje zaměstnanost v ostatních zemích a blíží se dokonce míře zaměstnanosti mužů. Tato a další zjištění přináší nová studie IDEA Češky: Nevyužitý potenciál země.

Autoři Klára Kalíšková a Daniel Münich v ní přinášejí nová srovnání trendů v ekonomickém zapojení lidských zdrojů v České republice a ve Francii, Velké Británii a USA. Podle studie mají české ženy schopnosti a velký zájem o uplatnění na trhu práce. Dokládá to vysoká nabídka práce žen bez menších dětí. Situace se však zásadně mění s narozením dítěte, kdy mnoho žen trh práce na příliš dlouho opouští. V ČR tak dosahuje propad zaměstnanosti žen s malými dětmi 41 procentních bodů, zatímco například ve Francii dochází k propadu o pouhých 10 bodů. Úplný a dlouhodobý odchod českých žen s menšími dětmi z trhu práce je do velké míry nedobrovolný. „Propad v zaměstnanosti žen v období mateřství je dán spíše nedostatečnou nabídkou dostupné a kvalitní předškolní péče o děti a nedostatečnou nabídkou částečných úvazků,“ vysvětluje spoluautor studie Daniel Münich.

Snížená participace stále vzdělanějších českých žen na trhu práce spojená s narozením dítěte představuje vysoký nevyužitý potenciál. „Lepší možnosti skloubení péče o menší děti a pracovní kariéry žen by mělo nezanedbatelné okamžité dopady na příjmy státního rozpočtu v řádu několika miliard korun ročně,“ vysvětluje spoluautorka studie Klára Kalíšková. 

Lepší možnosti skloubit rodinný život a pracovní kariéru by mohly zvýšit dnes velmi nízkou ochotu českých žen mít děti. „V ČR se rodí 1,5 dítěte na ženu, což je pod průměrem EU. Například ve Velké Británii a Francii připadají téměř 2 děti na ženu,“ doplňuje Kalíšková.  

Studii Češky: Nevyužitý potenciál země si můžete přečíst na webu IDEA.

 

IDEA Zpravodaj