Aktuálně

Ochota lidí kvůli Covid-19 zůstat doma a nosit roušky

25. 3. 2020 Behaviorální studie o chování domácností v době koronaviru

Celou tiskovou zprávu ve formátu PDF si můžete stáhnout ZDE.

Celou studii ve formátu PDF si můžete stáhnout ZDE.

Povinné nošení roušek, omezení pohybu i společenských aktivit lidé v České republice většinou respektují a věří, že tato vládou nařízená opatření pomohou zastavit šíření koronaviru. Vyplývá to z šetření, který pro projekt IDEA anti COVID-19 provedla výzkumná agentura Behavio. Výsledky zpracovali Vladimír Novák (CERGE-EI), Václav Korbel (IDEA při CERGE-EI), Michal Šoltés (IDEA při CERGE-EI) a Lukáš Tóth (Behavio).

„Pozitivní je určitě to, že 61 procent lidí věří, že vládní opatření povedou k úspěšnému překonání současné situace. Důvěra v opatření je totiž zásadní pro jejich dodržování, a tedy i účinnost,“ uvedl spoluautor studie Šoltés.

Šetření ukázalo, že skoro tři čtvrtiny lidí jsou ochotné omezit svůj pohyb venku na minimum. Důvodem vyjít ven je pro 90 procent lidí nákup základních potravin. 57 procent lidí by v případě potřeby vyneslo tříděný odpad. Dvě třetiny dotazovaných uvedly, že pokud to bude potřeba, vzdají se společenských a venkovních aktivit i na několik měsíců.

Část otázek se soustředila také na nošení roušek, které se stalo celospolečenským tématem. „Před pár týdny bychom si jen těžko představili, že budeme chodit venku s rouškami a budeme to očekávat i od ostatních,“ poznamenal Šoltés.

My jsme zjistili, že 92 procent lidí roušky používá a přibližně 40 procent dotázaných by v obchodě upozornilo člověka bez roušky, že by si ji měl vzít. Čtvrtina lidí v šetření uvedla, že by se na dotyčného zamračili,“ dodal.

Menší část dotázaných důsledně dodržuje minimální kontakty s lidmi a doporučení na mytí rukou. V obou případech však více než polovina dotázaných pravidla dodržuje.

Šetření také přináší informace o výpadku příjmů. V největší míře jsou zatím postiženi lidé ve skupině s čistým příjmem mezi 11 a 15 tisíci korun. Vzhledem k minimálním finančním rezervám mnoha domácností, představuje výpadek příjmů zásadní problém do příštích měsíců,“ upozornil Šoltés.

Kontakt na autory:

Michal Šoltés
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vladimír Novák, Václav Korbel, Lukáš Tóth

Kontakty pro média:

Blanka Javorová
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +420 602 698 440

Anna Francová
E-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.:  +420 732 739 124

IDEA při CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1

IDEA Zpravodaj