Aktuálně

Odešel profesor ekonomie Michal Mejstřík

8. 1. 2020 S hlubokou lítostí oznamujeme, že ve věku 68 let zemřel ve čtvrtek 7. ledna 2021 na následky onemocnění covidem-19 prof. Ing. Michal Mejstřík CSc.

Profesor Mejstřík byl významný český ekonom, profesor ekonomie na Univerzitě Karlově a jeden ze zakladatelů a bývalých ředitelů CERGE. Do roku 2014 byl členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). Byl také spoluzakladatelem Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) a od roku 2017 garantem tamního studijního programu Ekonomie a Finance.

„Michal byl významný český ekonom, přítel, blízký kolega v CERGE, kde na počátku 90. let působil také jako úřadující ředitel. Jeho akademický výzkum zahrnoval několik oblastí, včetně ekonomiky firmy, peněz a bankovnictví a správy a řízení společností. Učil a měl zásadní vliv na generace studentů. Michal zemřel příliš mladý a bude nám velmi chybět,“ vzpomíná na svého kolegu prof. Jan Švejnar, spoluzakladatel CERGE-EI a ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku (Center on Global Economic Governance) na Kolumbijské univerzitě.

Michal Mejstřík vystudoval ekonometrii na Vysoké škole ekonomické v Praze a poté pracoval v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd. Docenturu obhájil v roce 1991 na FSV UK. Titul profesora ekonomie obdržel na Univerzitě Karlově v Praze v roce 1997.

Byl odborníkem na bankovnictví, podnikové finance a finanční trhy a autorem více než stovky odborných publikací, které byly často citovány v zahraničí. V posledních dvou desetiletích působil jako externí konzultant pro různé mezinárodní organizace, českou vládu a řadu korporací.

V období pandemie covidu-19 působil profesor Mejstřík jako člen ekonomického poradního týmu Ústředního krizového štábu. Stal se také členem expertní skupiny KoroNERV-20, která vznikla loni v březnu s cílem zmenšit dopady pandemie na českou ekonomiku.

Upřímnou soustrast jeho blízkým. Na stránkách IES byl zveřejněn odkaz na online kondolenční knihu, kde můžete svou vzpomínku na pana profesora Mejstříka zanechat veřejně: https://lnkd.in/dVAz-E7

Podrobnější ohlédnutí za působením profesora Mejstříka sepsal doc. Martin Gregor na webu IES zde.

IDEA Zpravodaj