Aktuálně

Predátorské časopisy ve Scopusu

Seznamy Jeffreyho Bealla poskytují přehledy vědeckých časopisů a vydavatelství podezřelých z tzv. „predátorských“ praktik. Jako první na světě jsme podle těchto seznamů uceleně zmapovali pronikání predátorských výsledků do citační databáze Scopus. Ukazujeme dlouhodobý trend v čase, rozebíráme rozdíly mezi zeměmi a podrobněji diskutujeme povahu tohoto problému v České republice.

Více: Predátorské časopisy ve Scopusu

 
 

Seminář "Mezi bibliometrií a peer review"

Akademie věd ČR pořádá 18. listopadu 2016 v hlavní budově na Národní třídě seminář, který se bude zabývat způsobem hodnocení vědeckého výzkumu Mezi bibliometrií a peer review: Jak smysluplně hodnotit vědecký výzkum. Daniel Münich, který se metodikou hodnocení výzkumu dlouhodobě zabývá (viz jeho blog o výzkumu http://metodikahodnoceni.blogspot.cz/), byl přizván jako jeden z odborníků do panelu "Procesy vytváření a obrysy Metodiky 2017+". Podrobnější pozvánku na seminář naleznete zde

 
 

Dopady konkurence politických uskupení na veřejné zakázky

Praha, 5. října 2016     Města a obce v České republice ročně hospodaří s téměř 24 % veřejných výdajů, což odpovídá zhruba 10 % HDP. Přibližně polovina těchto výdajů se realizuje formou veřejných zakázek, o kterých rozhodují zastupitelé zvolení v obecných volbách. Jaký vliv má složení politické reprezentace na zadávání veřejných zakázek? To a mnohem víc se dozvíte z nové studie IDEA.

Více: Dopady konkurence politických uskupení na veřejné zakázky

 
 

Vojtěch Bartoš získal titul Ph.D. na CERGE-EI

Vojtěch Bartoš je další ze spolupracovníků IDEA, který v letošním roce úspěšně zvládl obhajobu dizertační práce s názvem Essays in Behavioral and Development Economics. Gratulujeme!

Vojta pro IDEA v minulosti napsal studii (Ne)diskriminace žen při žádosti o zaměstnání v důsledku mateřství: Experiment

Už teď se těšíme na další jeho výstupy.

 
 

Platy českých učitelů zůstávají velmi nízké

Učitelské platy v dlouhodobějším horizontu spoluurčují kvalitu učitelů a školního vzdělávání. Relativní úroveň učitelských platů v poměru k platům v alternativních profesích v dané zemi totiž ovlivňuje i to, z jakých řad se rekrutují mladí zájemci o učitelskou profesi, kdo z nich se učitelem skutečně stane a zda ti nejlepší v této profesi dlouhodobě setrvají.

Více: Platy českých učitelů zůstávají velmi nízké

 
 

IDEA Zpravodaj