Aktuálně

Velká malá důchodová reforma a co dále?

19. 2. 2024  Co přinese dlouho očekávaná důchodová reforma? A jaké budou její dopady? Podívejte se na nový díl IDEA Talks s Filipem Pertoldem a Davidem Klimešem.

Více: Velká malá důchodová reforma a co dále?

 
 

Česko má vědní priority spíše jen na papíře

Štěpán Jurajda z IDEA při CERGE-EI vystoupil na konferenci Učené společnosti České republiky "Vědní politika a dlouhodobé výzvy pro rozvoj vědy v ČR" v Senátu Parlamentu České republiky se svou přednáškou "Matoušův efekt oborové struktury vědy v ČR"

Štěpán Jurajda mimo jiné hovořil o dlouhodobě neměnné oborové struktuře zdrojů financování a výkonnosti české vědy, podfinancování společenskovědních oborů i dlouhodobých výzvách vědy v ČR.
 
Podívejte se na záznam konference (přednáška Štěpána Jurajdy od 1:13 hodiny)
 
 
Oborové srovnání publikační produktivity, citovanosti a autorů v rámci Evropy nabízí aplikace IDEA při CERGE-EI 👉 https://idea.cerge-ei.cz/seznam-publikaci/idea-aplikace
 
 

Co (ne)čekat od letošních přijímaček?

1. 2. 2024  Jak nejlépe párovat žáky a školy v přijímacím řízení? Které algoritmy párování jsou efektivní, respektují preference žáků a zajišťují spravedlnost přijímaček?  Podívejte se na nový díl IDEA Talks s Danielem Münichem.

Více: Co (ne)čekat od letošních přijímaček?

 
 

Aktualizovaná aplikace: trendy publikačního výkonu a autorů

18. 1. 2024 IDEA při CERGE-EI aktualizovala a rozšířila oblíbenou on-line aplikaci "Oborová publikační výkonnost a autoři výzkumných organizací v ČR v letech 2007-2022"

Více: Aktualizovaná aplikace: trendy publikačního výkonu a autorů

 
 

Euro v Česku? Pro a proti očima ekonomů z IDEA

Česko debatuje, zda přijmout, nebo nepřijmout euro. Přední ekonomové Jan Švejnar, Daniel Münich, Michal Šoltés z IDEA při CERGE-EI a Jaroslav Borovička z NYU diskutují v médiích hlavní argumenty pro a proti. 

Více: Euro v Česku? Pro a proti očima ekonomů z IDEA

 
 

IDEA Zpravodaj