Aktuálně

Rizika reformy doktorského studia

18. 4. 2024 Nový policy brief "Rizika reformy doktorského studia" upozorňuje na potenciální problémy spojené s rozdělováním veřejné finanční podpory doktorského studia mezi vysoké školy. Jaké jsou možné slabiny připravované reformy, která má za cíl efektivitu systému výrazně zvýšit?

Více: Rizika reformy doktorského studia

 
 

Matoušův efekt oborové struktury vědy v ČR

16. 4. 2024 Jak velké jsou rozdíly ve výdajích státního rozpočtu na různé vědní obory? Proč jsou u nás společenskovědní obory podfinancované a jak jsme na tom v evropském srovnání? Podívejte se na nový díl IDEA Talks se Štěpánem Jurajdou a Davidem Klimešem.

Více: Matoušův efekt oborové struktury vědy v ČR

 
 

How to encourage and develop mathematically gifted children

15. 4. 2024 IDEA think tank of CERGE-EI and the RSJ Foundation invite you to a public lecture and discussion: How to encourage and develop mathematically gifted children/Jak podporovat a rozvíjet matematicky nadané děti

Více: How to encourage and develop mathematically gifted children

 
 

(Ne)zájem žáků o učitelskou profesi: mezinárodní srovnání

28. 3. 2024 Nová studie „(Ne)zájem žáků o učitelskou profesi: mezinárodní srovnání“ mapuje ambice 15letých žáků stát se učitelem ve srovnání se zbytkem Evropy. Jak velký je zájem českých žáků o učitelskou profesi? Jaké faktory učitelské aspirace ovlivňují a jak jsme na tom v evropském srovnání?

Více: (Ne)zájem žáků o učitelskou profesi: mezinárodní srovnání

 
 

Příjmy státního rozpočtu - jak reálně rostou?

14. 3. 2024  O kolik vzrostou jednotlivé příjmy státního rozpočtu ve vztahu ke zvýšení cenové hladiny a zvýšení nominálního ekonomického výkonu země? Podívejte se na nový díl IDEA Talks s Danielem Kolářem a Davidem Klimešem.

Více: Příjmy státního rozpočtu - jak reálně rostou?

 
 

IDEA Zpravodaj