Aktuálně

Ekonomie studentských grantů, půjček a školného

26.9.2024 Kolik peněz vynakládáme v Česku na vysokoškolské vzdělání v mezinárodním srovnání a jak by měla vypadat rekonstrukce systému finančí podpory vysokoškolských studentů? Podívejte se na nový díl IDEA Talks s Danielem Münichem a Davidem Klimešem.

Více: Ekonomie studentských grantů, půjček a školného

 
 

Priority veřejných výdajů: srovnání zemí EU

24. 9. 2024 Nový policy brief "Priority veřejných výdajů: srovnání zemí EU" prezentuje mezinárodní srovnání českých veřejných výdajů podle jejich účelu se zeměmi EU. Srovnává intenzitu veřejných výdajů České republiky vůči zemím EU v oblastech sociální, vzdělávací, výzkumné, obranné, kultury a podobně. Jaké jsou střednědobé trendy a co je ovlivňuje?

Více: Priority veřejných výdajů: srovnání zemí EU

 
 

Nezaměstnanost mírně roste, včetně dlouhodobé

12. 9. 2024  Blesková analýza vývoje registrované nezaměstnanosti k 31. srpnu 2024 na základě dat MPSV.

Více: Nezaměstnanost mírně roste, včetně dlouhodobé

 
 

Krajské rozpočty a změna rozpočtového určení daní

12.9.2024 Jaké byly rozdíly v příjmech a výdajích krajů v roce 2023? A jaký dopad budou mít navržené změny rozpočtového určení daní (RUD), které determinuje většinu krajských příjmů? Podívejte se na nový díl IDEA Talks s Danielem Kolářem a Davidem Klimešem.

Více: Krajské rozpočty a změna rozpočtového určení daní

 
 

Švejnar na fóru GLOBSEC 2024

Kudy vede cesta z globální ekonomické krize a jakými nástroji a konkrétními opatřeními lze zvýšit konkurenceschopnost Evropy? Na tyto a další otázky související s výzvami, kterým dnes čelí globální ekonomika jsem spolu s hlavní ekonomkou Evropské investiční banky (EIB) Deborou Revoltellou, hlavní ekonomkou Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Beatou Javorcik, která je současně členkou výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI, a Maciejem Wituckim z polského byznysového svazu Lewiatan odpovídal v diskusním panelu jedné z největších bezpečnostně politických konferencí GLOBSEC 2024 fórum, která se uskutečnila v Praze, a jejímž partnerem bylo CERGE-EI.

Více: Švejnar na fóru GLOBSEC 2024

 
 

IDEA Zpravodaj