Aktuálně

DPH a rodiny s dětmi

26. července 2011 - IDEA dnes vydala studii vyhodnocující dopady vládního návrhu kompenzovat sjednocení DPH na 17.5% rodinám s dětmi slevou na dani ve výši 150 Kč měsíčně. Autoři Petr Janský a Klára Kalíšková spočítali, že tento kompenzační návrh vlády by snížil podíl domácností negativně zasažených sjednocením DPH z 80% na 65%. Domácnosti s dětmi by tak po zvýšení daňové slevy v průměru ztratily již jen 35 Kč měsíčně.

Studie ale také ukazuje, že zvýšení slevy na dani za dítě nedostatečně kompenzuje nejchudší rodiny. „Nejchudším rodinám vládní kompenzační návrh příliš nepomůže proto, že sleva na dani přispívá hlavně rodinám s pracujícími rodiči. Naopak mezi nejchudšími s rodinami s dětmi jsou často lidé bez práce nebo lidé, jejichž příjmy nedosahují výše, při které mohou slevu uplatňovat“, vysvětluje Klára Kalíšková, autorka studie, jež v rámci IDEA a CERGE-EI zkoumá dopady sociálních politik. „Na druhou stranu velkou výhodou vládního návrhu je, že pozitivně ovlivňuje velký počet rodin s dětmi,“ podotýká Petr Janský, výzkumník IDEA a spoluautor studie.

Studie zároveň analyzuje dvě alternativy k vládnímu návrhu. Zvýšení přídavků na děti by pozitivněji ovlivnilo chudší rodiny, zároveň má ale dopad na menší procento rodin s dětmi. „Výsledek vyplývá z toho, že přídavky na děti jsou zaměřeny pouze na domácnosti s nízkými příjmy“, vysvětluje Janský.

Druhou alternativou je kombinace těchto dvou možných kompenzací: slevy na dani za dítě a přídavků na děti. Zvýšení slevy na dani za dítě o 120 Kč a zvýšení přídavků na děti o 115 Kč by mělo stejné průměrné dopady jako vládní návrh zvýšení slevy na dani o 150 korun, ale bylo by šetrnější k těm nejchudším. „Tato forma kompenzace by umožnila spojit výhody obou kompenzačních mechanismů při stejných nákladech pro státní rozpočet – alespoň částečně kompenzuje 99% všech rodin s dětmi a zároveň více než dostatečně chrání i nejchudší rodiny,“ dodává Kalíšková.

Studie vychází z dat ve Statistice rodinných účtů Českého statistického úřadu, metodologie vychází z předchozích studií IDEA. 

Celou studii si můžete přečíst zde.

Kontakt na autory studie:

Petr Janský: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 775 022 260
Klára Kalíšková: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 777 831 368

O IDEA: Think-tank IDEA, součást akademického pracoviště CERGE-EI, je projektem Národohospodářského ústavu AV ČR, v. v. i. a prof. Jana Švejnara. IDEA se zaměřuje na ekonomickou analýzu, vyhodnocování a vlastní návrhy veřejných politik a reforem.

 

IDEA Zpravodaj