Aktuálně

Nízké platy učitelů v ČR

3. září 2012 Nové údaje dokladují velmi nízkou platovou atraktivnost učitelské profese na základních a středních školách v ČR. Krátká studie IDEA přináší srovnání atraktivity učitelských platů ve srovnání s platy ostatních vysokoškolsky vzdělaných v závislosti na věku a také vývoj tohoto ukazatele od roku 2006. Autoři Daniel Münich a Jan Straka spočítali, že 70 – 90 procent vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců pobírá vyšší plat, než průměrný učitel.

Učitelé s 15 lety praxe si pak v průměru vydělávají jen polovinu toho, co jejich vysokoškolsky vzdělaní vrstevníci, což řadí Českou republiku na chvost v mezinárodních srovnáních.

Nízká úroveň učitelských platů podle autorů negativně ovlivní budoucí prosperitu země. „Malá finanční atraktivnost učitelské profese se totiž promítá do velmi nízkého zájmu o ni mezi mladými lidmi a zejména mezi těmi talentovanějšími,“ vysvětluje autor studie Daniel Münich. „To se bohužel v konečném důsledku projeví i v kvalitě výuky a tím pádem i v kvalitě vzdělanosti. Ta je přitom jedním z klíčových faktorů při zlepšování kvality života v zemi,“ dodává Münich.

Velmi nízká úroveň učitelských platů v ČR je dána i relativně nízkým objemem výdajů na základní a střední školství, které jsou pod průměrem obdobně ekonomicky vyspělých zemí. „V posledních deseti letech nebyl patrný trend, který by tuto situaci změnil,“ podotýká spoluautor studie Jan Straka. Rozpočtová omezení a tlaky na redukci veřejných výdajů v nadcházejících letech tak kontrastují s realitou již tak relativně nízkých výdajů na základní a střední školství, velmi nízkých platů učitelů a očekávaným růstem počtu žáků základních škol v nadcházejících letech. Hledání řešení bude podle autorů obtížné. „ČR se může buď vydat cestou stagnace nebo dokonce redukce výdajů na školství na úkor budoucí vzdělanosti a dlouhodobého ekonomického růstu. Alternativou je postupné zvyšování učitelských platů na úkor jiných výdajů ve školství či v jiných sektorech,“ vysvětluje Straka.

Studie je založená na datech z Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV) zpracovávaných společností Trexima.

Studii Být či nebýt učitelem: platy českých učitelů pohledem nákladů ušlých příležitostí a širší souvislosti si můžete přečíst na http://idea.cerge-ei.cz/documents/kratka_studie_2012_05.pdf.

IDEA Zpravodaj