Aktuálně

Manipulace se zakázkami: článek IDEA v AEJ

28.4.2017 Prestižní ekonomický časopis American Economic Journal (AEJ) v aktuálním čísle publikuje článek výzkumníků IDEA Jána Palguty a Filipa Pertolda na téma manipulace s veřejnými zakázkami v ČR.

Publikovaný článek ukazuje na příkladu České republiky manipulaci s odhadovanými hodnotami veřejných zakázek tak, aby zadavatelé nemuseli používat otevřené výběrové řízeni. Největší rozsah manipulace autoři identifikovali ve stavebních zakázkách. Sektor staveních zakázek se také vyznačoval největší koncentrací firem s anonymními vlastníky.

Filip Pertold k vydání poznamenal: "Význam publikace dokládá mimo jiné fakt, že práce na obsahu trvaly bezmála pět let a kontakt s redakčním týmem časopisu, včetně úpravy článku do finální podoby, rok a půl. Téma veřejných zakázek sledujeme v IDEA již dlouho a vydání článku je pro nás velká satisfakce.

----------------

Palguta, Ján, and Filip Pertold. 2017. “Manipulation of Procurement Contracts: Evidence from the Introduction of Discretionary Thresholds.” American Economic Journal: Economic Policy, 9(2): 293–315. (Abstract) (Journal Homepage)

 

IDEA Zpravodaj