Aktuálně

Odkud se rekrutují výzkumníci na univerzitách?

10. 2. 2020 Nová studie a interaktivní aplikace IDEA

České vysoké školy zaostávají za světovou špičkou v najímání vědců z jiných pracovišť. Ukazuje to nová studie think-tanku IDEA. České univerzity mají podle zjištění autorů méně výzkumníků ze zahraničí a často také zaměstnávají své vlastní absolventy. Stejně jsou na tom i univerzity z dalších zemí Visegrádské čtyřky. Nejlepší světové školy se naopak snaží daleko více najímat výzkumníky odjinud.

„Pokud univerzita obsazuje výzkumné pozice hlavně svými vlastními absolventy, připravuje se tím o nové myšlenky i postupy, které přinášejí kolegové z jiných pracovišť a jiných zemí. Špičková věda potřebuje různé pohledy a přístupy. Jinak hrozí, že se uzavřeme ve vlastních myšlenkových mantinelech,“ říká jeden ze spoluautorů studie Martin Srholec.

Autoři studie Vítek Macháček a Martin Srholec zjistili, že univerzity ve visegrádských zemích mají mezi výzkumníky někdy až polovinu vlastních absolventů. Pokud školy najímají někoho zvenčí, jsou to spíše výzkumníci z jiných lokálních univerzit než ze zahraničí. Na špičkových univerzitách jako jsou americký Princeton nebo britský Oxford tvoří vlastní absolventi obvykle méně než čtvrtinu výzkumníků.

„Bez podstatně větší otevřenosti výzkumníkům zvenčí, zejména ze zahraničí, se budou české univerzity vyrovnávat, byť jen těm lepším evropským, velmi těžko,“ dodává spoluautor Martin Srholec.

Důvodů nízkého počtu zahraničních výzkumníků na českých univerzitách vidí autoři studie několik. Záleží na podmínkách pro začínající výzkumníky, administrativní podpoře i rozsahu výuky v angličtině.

„Ačkoliv by se mohlo zdát, že příčina je čistě finančního rázu, protože nemůžeme mzdově konkurovat západu, problém leží i v administrativních překážkách a v celkovém nedostatku systematické pozornosti tématu.” vysvětluje spoluautor Vít Macháček.

O studii a aplikaci si rovněž můžete přečíst na blogu Martina Srholce Co brání českým univerzitám v rozletu?

Studie je volně ke stažení na webových stránkách Odkud se rekrutují výzkumníci na univerzitách?

Pro podrobnější zkoumání výsledků včetně členění podle věkových skupin anebo umístění počáteční afilace podle města, které se do studie nevešly, doporučujeme interaktivní aplikaci na adrese:

https://idea.cerge-ei.cz/files/RekrutovaniVyzkumniku/


Kontakt pro média:
Blanka Javorová
IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: 224 005 146
Mobil: 602 698 440
https://idea.cerge-ei.cz/
https://www.facebook.com/ideacerge/
https://twitter.com/IDEA_ThinkTank

IDEA Zpravodaj