Aktuálně

Ochota Čechů podporovat ochranu klimatu

Think-tank IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR Vás srdečně zve na seminář na téma "Ochota Čechů podporovat ochranu klimatu: Mezinárodní srovnání preferencí Čechů, Britů a Poláků", který se koná dne 25.1.2016 v prostorách CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1.

Na semináři budou představeny nové studie IDEA.

Téma semináře:

V listopadu 2016 podepsalo téměř 200 zemí světa v Maroku dohodu COP22, podle které je boj s klimatickou změnou „urgentní povinností“. Nakolik závazky signatářských zemí v globálních dohodách korespondují s ochotou občanů životního prostředí chránit? A do jaké míry jsou občané ochotni sami nést část souvisejících finančních nákladů?

Naše analýza výsledků mezinárodního šetření mezi občany Česka, Polska a Velké Británie mimo jiné zjistila, že ochota občanů platit se v jednotlivých zemích výrazně liší. Češi jsou každý měsíc ochotni si za 40% až 80% snížení emisí skleníkových plynů v průměru připlácet13 až 17 EUR. Jejich ochotu navíc ovlivňuje to, jak by se měly náklady mezi členskými státy EU dělit nebo jakými nástroji by se mělo snížení emisí dosáhnout.

Program semináře:

10:00 – 10:45 hodin

Prezentace výzkumných zjištění

Iva Zvěřinová, IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR, v. v. i.

Milan Ščasný, Univerzita Karlova, Centrum pro otázky životního prostředí

10:45-11:00

Jan Žůrek, prezident České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a člen Rady vlády pro udržitelný rozvoj

11:00-11:30

Obecná diskuse

 

Své místo si rezervujte předem e-mailem na adrese This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.nebo vyplněním registračního formuláře http://bit.ly/klimaticke_politiky

IDEA Zpravodaj