Aktuálně

Testy, testy, testy!

24. 3. 2020 Testy na Covid-19 musíme používat efektivně, jinak šíření viru nezpomalíme

Klíčem k zastavení šíření nemoci COVID-19 je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) efektivní využití testů. Opakovaně k tomu všechny státy vyzval generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. V České republice je a dlouho bude testů jen omezený počet. Jakub Steiner (CERGE-EI a Curyšská univerzita) a Jan Kulveit (Oxford University) ve své studii pro projekt IDEA ANTI COVID-19 poukazují na to, že z pohledu ekonomie je efektivní využití testů otázkou alokace vzácných statků. Jejich stať by mohli využít hlavně hygienici a lékaři.

“Je dobré, že dostupnost přesných PCR testů v ČR roste. Ještě dlouho však nebudeme moci otestovat každého, koho to je zapotřebí. Pojďme tedy střílet těmi náboji, tedy testy, které máme, co nejlépe. To je věc, se kterou jako ekonomové umíme pomoct,” uvedl Steiner.

Cestou je podle něj a Kulveita vhodné nastavení algoritmu, kterým se testování řídí.

“Nastavení algoritmu testování je mezioborový problém vyžadující vstupy epidemiologů, biochemiků a dalších. Věříme v relevanci našeho příspěvku, protože testování na COVID 19 je klasickým příkladem ekonomům velmi dobře známé alokace vzácných statků,“ vysvětlil Steiner.

Algoritmus, který popisují Steiner a Kulveit, zohledňuje cíl odhalit nemocné, ale také osoby, které virus pouze přenášejí, ačkoliv sami příznaky nemají. To je pro zastavení epidemie podstatné.

Význam testů v boji proti koronaviru opakovaně podtrhl i šéf WHO. Naposledy v pondělí zdůraznil, že virus je třeba agresivně napadat právě testováním a následnou izolací nakažených. Situaci přirovnal k fotbalovému utkání. „Ani fotbalový zápas nevyhrajete, pokud bude pouze bránit. Musíte také zaútočit,“ prohlásil Ghebreyesus. „Každý špatně využitý test by v tomto příměru znamenal nevyužitou šanci skórovat,“ podotkl Steiner.

Celou tiskovou zprávu ve formátu PDF si můžete stáhnout ZDE.

Celou studii ve formátu PDF si můžete stáhnout ZDE.

Kontakt na autory:

doc. Jakub Steiner, Ph.D. (Cerge-Ei a Curyšská Univerzita)
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Jan Kulveit (Oxfordská Univerzita)
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontakty pro média:

Blanka Javorová
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +420 602 698 440

Anna Francová
E-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +420 732 739 124

IDEA při CERGE-EI, Politických vězňů 7, Praha 1

IDEA Zpravodaj