Aktuálně

Veřejné přednášky výzkumníků IDEA na Týdnu Akademie věd

18.10.2024 Rádi bychom Vás pozvali na veřejné přednášky výzkumníků IDEA při CERGE-EI, konané v rámci Týdne Akademie věd ČR, ve čtvrtek 7. listopadu v budově CERGE-EI v Politických vězňů 7, Praha 1.

Vyberte si z následujících přednášek:

10.00 hod.

Tomáš Protivínský, M.A.
Reforma přijímacích zkoušek: Věda za rozřazováním žáků na střední školy

 Ve školním roce 2023/24 proběhla velká reforma přijímacích zkoušek na střední školy a námi publikovaná studie byla klíčová pro výběr algoritmu, jakým se výsledky zkoušek vyhodnotily a žáci byli rozřazeni na jednotlivé střední školy. V čem je tento algoritmus, za který byla v roce 2012 udělena Nobelova cena za ekonomii, lepší než ostatní způsoby vyhodnocení zkoušek? A jak přijímačky na střední školy souvisí s ekonomií a kde všude mohou podobné algoritmy pomoci?

Kapacita 80 míst, rezervace zde


 12.00 hod.   

Tomáš Protivínský, M.A.
Společenské náklady uhlíku: Kolik nás stojí vypouštění skleníkových plynů?

Opatření, která dnes Evropa i další země zavádí na snížení emisí skleníkových plynů, nejsou samozřejmě zadarmo a jejich dopady mohou občané i firmy pociťovat již dnes. Pro posouzení přiměřenosti opatření je nutné provést kompletní analýzu nákladů a přínosů, proto se ekonomové snaží odhadnout škody, které dnešní emise způsobí. Jaké velké tyto odhady jsou a kolik je v nich nejistoty? Které oblasti lidského života budou nejvíce zasaženy? A vyplatí se nám tedy současná opatření přijímat?

Kapacita 80 míst, rezervace zde

 


 13.00 hod.     

Filip Pertold, Ph.D.
Výzvy trhu práce v Česku: Dopady technologií, stárnutí a státních regulací

Český trh práce bude muset projít zásadní změnou, aby se ekonomika a společnost adaptovat na nové změny. Jak stárnutí dolehne na trh práce? Jsou důchodový systém a trh práce spolu dostatečně provázány, aby reflektovaly změny ve struktuře pracovní síly a poprávce firem? Technologické změny jsou zásadním faktorem pro změny na trhu práce. Umíme se adaptovat a využít? Jaké profese jsou nejvíce ohroženy? Stát je zásadním hráčem. Jak ovlivňuje český trh práce? Kde pomáhá a kde spíše škodí?

Kapacita 80 míst, rezervace zde


 15.30 hod.    

Doc. Ing. Daniel Münich, Ph.D.
Od teorie lidského kapitálu přes specifika společenskovědního výzkumu až ke kvalitnímu vládnutí

V přednášce budou představeny a laicky vysvětleny základní myšlenky ekonomické teorie lidského kapitálu, která vznikla již v polovině minulého století a je stále živá. Na příkladu této teorie budou osvětlena specifika společenskovědního výzkumu, v kontrastu k vědám o živé a neživé přírodě, a jeho význam v procesu formování veřejných politik—kvalitě vládnutí—včetně praxe v České republice. Součastí přednášky bude řada odkazů na konkrétní výzkumy a tvorbu veřejných politik v ČR.

Kapacita 80 míst, rezervace zde

IDEA Zpravodaj