Srozumitelnost a předvídatelnost je výhoda centrální banky

Srozumitelnost a předvídatelnost je výhoda centrální banky

Co vedlo k úspěšnému Czexitu

Miroslav Singer, Praha
středa 26.dubna 2017

Překlad: Michal Šoltés

 

Před dvěma roky po překvapivém a náhlém ukončení kurzového závazku zažil švýcarský frank významný skok, kdy hned první den posílil o 40 %. To vedlo k očekávání, že by se něco podobného mohlo přihodit i v případě české koruny. Místo toho zatím česká koruna po uvolnění zažívá “kultivované” mírné posilování a oproti euru zpevnila o 1,6 %. Původní omezení proti posilování koruny, nastavené na 27 korun za euro, bylo opuštěno 6. dubna.

Dosavadní nízká volatilita „volné“ koruny je pro ekonomiku prospěšná, neboť snižuje nejistotu firem, investorů i spotřebitelů a umožňuje obchodovat s menším rizikem.

Klidný vývoj kurzu koruny je důležitou zprávou pro další centrální banky, které uvažují o opuštění režimu nekonvenční monetární politiky. Především protože ukončení měnových intervencí bylo dlouho považováno za nejlepší, pokud bylo připraveno v tichosti. Březnová zpráva Švýcarské národní banky potvrzuje, jak zásadní a složité může opuštění kurzového závazku být. I přes nejnižší úrokovou míru v Evropě (-0.75 %), se této centrální bance nedaří zastavit zpomalování růstu reálné ekonomiky. Navíc se neobejde bez dalších intervencí, které dosahují podobných objemů, které předtím centrální banku k ukončení kurzového závazku vedly. Tím trpí jak reálná ekonomika, tak pověst centrální banky.

Ve své komunikaci česká centrální banka pracovala se dvěma závazky. Prvním byl srozumitelný podmíněný závazek s přibližným datem, kdy banka očekává ukončení intervenčního režimu. Druhý byl bezpodmínečný příslib udržovat kurzový závazek alespoň do konce prvního čtvrtletí roku 2017. V momentě, kdy bezpodmínečný závazek nebyl zpochybněn na dvou po sobě jdoucích měnových zasedáních bankovní rady, dostal finanční trh důvěryhodný signál o konci závazku.

Transparentnost a srozumitelnost se české centrální bance vyplatila. Ačkoliv byl objem intervencí během prvního čtvrtletí mimořádně vysoký, jasná komunikace dostatečně připravila ekonomiku na změnu. Navíc zvolená komunikace poskytla vhled do způsobu přemýšlení centrální banky i po opuštění kurzového závazku. To potvrzovala řada předpovědí analytiků, kteří podpořili argumentaci centrální banky. Prostor pro silné posílení koruny byl a je omezen, neboť mnoho aktérů na českém trhu ukončení očekávalo.

Klidné opuštění kurzového závazku je cenná ukázka toho, jak centrální banka malé ekonomiky může úspěšně zvládnout chování na devizovém trhu. Jde však stále o počáteční fázi opouštění kurzového závazku a koruna ještě může zažít výkyvy. Nicméně pravděpodobnost, že si ČNB udrží svoji důvěryhodnost je vysoká. Tím banka zvýšila šanci budoucí efektivní komunikace, která přináší výhody jak pro finanční trh, tak pro českou ekonomiku.

Miroslav Singer působil jako guvernér České národní banky a člen poradního výboru OMFIF. Je ředitelem institucionálních vztahů a hlavním ekonomem společnosti Generali CEE Holding.


Jedná se o původní text Miroslava Singera v anglickém jazyce zveřejněný na serveru Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF), jehož českou verzi vám přináší IDEA.

 

IDEA Zpravodaj