Aktuálně

Rozhovor s Michalem Bauerem o výzkumu v časopise Nature

9. 6. 2022 Michal Bauer je jedním ze spoluautorů výzkumu, který byl publikován v nejnovějším čísle prestižního časopisu Nature na téma „Náprava zkreslených představ veřejnosti o názorech lékařů zvyšuje dlouhodobou ochotu k očkování proti Covid-19.“

Více: Rozhovor s Michalem Bauerem o výzkumu v časopise Nature

 
 

Bibliometrická analýza IKEM

6. 6. 2022 IDEA při CERGE-EI zpracovala bibliometrickou analýzu vědeckých výsledků IKEM (Institut klinické a experimentální medicíny).

 

 

Analýza ukázala, že jako relativně malé a poměrně specializované pracoviště patří  IKEM v základním výzkumu k nejlepším ve svém oboru v České republice a snese srovnání i s kvalitními, povětšinou výrazně většími pracovišti v zahraničí.

 
 

Válka a inflace jdou ruku v ruce

1. 6. 2022 Rozhovor s Danielem Münichem z IDEA při CERGE-EI nejen na téma válka a inflace.

Celý rozhovor pro Konkursní noviny k dispozici zde: Válka a inflace jdou ruku v ruce a zaklínadlo na to neexistuje.

Ekonomika klesající ke dnu rychleji jak Titanic po srážce s ledovcem, z posledního meloucí naše školství, které po dvou letech Covid–19 dostalo další ránu v podobě stovek tisíců žáků z Ukrajiny "navíc". A konečně, když už jsme u těch imigrantů, máme tady skoro půl milionu lidí, které musí naše inflací a zdražováním dušená ekonomika živit. Věru: zdá se, že nás nečeká příliš světlá budoucnost. A právě o tom, co nás čeká (a co asi taky nemine) a co z toho jde opravdu na vrub války a co na naši vlastní neschopnost nebo asociálnost současné vlády, jsme se v tomto čísle Konkursních novin, věnovanému převážně dopadům východních bojů na Českou republiku, její ekonomiku, školství – a také právo – zeptali člověka nad míru fundovaného, vládního ekonoma doc. Ing. Daniela Münicha. 

„Že to bude něco stát, to se holt nedá nic dělat,“ říká Münich a upozorňuje, že současná krize jen tak brzy neskončí: „Spoléhat se na to, že za půl roku Ukrajinci půjdou domů, by bylo příliš optimistické, naivní a mohlo by se nám hrubě nevyplatit,“ varuje Münich.

 
 

Recese, inflace a nezaměstnanost

20. 5. 2022 Policy Brief Jana Švejnara. Recese, inflace a nezaměstnanost jako dopady pandemie, války a hospodářské politiky státu.

Více: Recese, inflace a nezaměstnanost

 
 

Dědictví osvobození Sudet

6. 5. 2022 Jak ovlivnil poválečný odsun německého obyvatelstva z území Sudet dlouhodobý společenský vývoj v zemi?

Více: Dědictví osvobození Sudet

 
 

IDEA Zpravodaj