Aktuálně

Administrativní údaje pro zlepšení tvorby politik

14.10.2017 Skrytý poklad: využívání administrativních údajů pro ke zlepšení tvorby politiky ve střední a východní Evropě.

Postsocialistické evropské státy mají v rámci dědictví centrálně plánované ekonomiky silnou tradici rozsáhlého shromažďování údajů ze strany státu. Administrativní údaje osob a firem shromažďovány například daňovými úřady, správou sociálního zabezpečení a vládními úřady jsou často vysoké kvality, navíc mají mnoho výhod oproti datům získaným prostřednictvím průzkumu. Mezi výhody administrativních dat patří, že jsou přesnější než odpovědi na otázky v průzkumech (zejména v případě otázek týkajících se minulosti, na kterou si má dotázaný pamatovat) a také dokáží poskytnout velké vzorky obyvatelstva za rozumnou cenu. Navíc propojením dvou, případně více databází, dokážeme shromáždit takové množství informací o (anonymizovaných) osobách jaké by nebylo možné v případě průzkumů. Většina zemí má také vysoce kvalifikovaných výzkumníků a statistiků, kteří by mohli využít tyto rozsáhlé údaje podobně jako je to běžnou praxí v západní Evropě, kde se pravidelně používají k posouzení dopadů vládních zásahů a slouží jako zdroj pro výzkumnou komunitu.

Proč tedy tyto údaje nevyužíváme? Ironicky, jednou z překážek pro využívání administrativních dat jsou zákony o ochraně osobních údajů, které byly zavedeny na počátku 90. let kdy byly obnoveny demokratické instituce. Ačkoli vědci pracují s anonymizovaných daty, dokonce i tyto lze účinně zablokovat přísnými pravidly ochrany osobních údajů. Další častou překážkou je nedostatek důvěry mezi akademickými a vládními organizacemi, jakož i v rámci vlády. Roli může sehrát i relativně nízká efektivnost státní správy. To znamená, že vláda jen zřídka objednává důkladné (tj vědecky spolehlivé) hodnocení dopadu svých politik.

V rámci slibného vývoje však některé státy začínají reagovat na vnitřní výzvy nebo směrnice EU podporující druhotné využívání informací veřejného sektoru (směrnice 2003/98/ESa její revize ve směrnici 2013/37/EU). Nový zdroj motivace pro využívání administrativních dat vychází z Generálního ředitelství Evropské komise pro zaměstnanost, sociální věci a začlenění, které nedávno zavedlo pravidlo, podle kterého by se uchazeči o evropské strukturální fondy měly zavázat k vypracování alespoň jednoho hodnocení založeného na mikrodatách a na použití srovnávacích metod. Kompetenční centrum EK pro mikroekonomické hodnocenítaké aktivně podporuje využívání administrativních údajů vládami zemí EU.

Iniciativy pro otevřené data se již objevily v Chorvatsku, České republice, na Slovenskua ve Slovinsku. Polsko zřídilo ministerstvo digitalizace, které podporujesekundární využívání administrativních údajů a pravidelně používá údaje o sociálním pojištěnípro sledování uplatnění absolventů vysokých škol na trhu práce. Maďarsko má v tomto vývoji výhodu, neboť přijalo v roce 2007 zákon č. 101, kterým se vytvořil právní základ pro vlastníky údajů na zpracování osobních údajů pro účely anonymizace.

Výzkumní pracovníci mohou přispět k tomuto pozitivnímu vývoji tím, že budou prezentovat hodnotu výzkumu založeného na administrativních údajích, sdílet tento výzkum s tvůrci politik a dalšími zúčastněnými stranami a prezentovat ho poutavým a snadno pochopitelným způsobem. Výzkumné společenství by mělo také monitorovat přijetí nového nařízení EU o ochraně osobních údajův členských státech, aby se zajistilo, že nepovede k dalším omezením v přístupu k údajům na legitimní účely výzkumu a hodnocení politiky.

Tyto lekce vyplynuly z diskusí na workshopu, který se konal v Budapešti 21. - 22. září 2017. Mezi účastníky byli především výzkumníci a statistici ze zemí V4, Albánie, Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Rumunska, Srbska a Slovinska. Workshop uspořádalo Maďarské sdružení ekonomůs podporou Visegrádského fondu, ve spolupráci s Budapešťským institutem pro výzkum politiky(BI), slovenským CELSI, českým CERGE-EIa polským IBS. Podrobné výsledky budou brzy zveřejněny ve stručném souhrnu. Doplňující událost je naplánována ve Varšavě 29. listopadu.

Celá tisková zpráva je ke stažení ve formátu PDF zde

IDEA Zpravodaj