Aktuálně

Podpora rodin s dětmi aneb daně, daně a zase daně

Jistě to znáte sami: na televizní obrazovce se ve zprávách objeví dítě a otupená a otrlá mysl národa zbystří. Z běžného tématu se okamžitě stává téma morální. Naše děti jsou něco, přes co nejede vlak.

A něco, na čem se nešetří.

Své o tom ví i naši zákonodárci. Tématu finanční podpory rodin s dětmi se v posledních pár letech intenzivně věnovali. Jen v minulém roce v květnu navýšili daňového zvýhodnění na druhé, třetí a další dítě. Na poslední chvíli se dokonce pozměňovacím návrhem podařilo zajistit, že vyšší slevu lze uplatnit i zpětně za celé zdaňovací období roku 2016.

A tím to zdaleka neskončilo. V říjnu 2016 se ukázalo, že další chystané úlevy na druhé a třetí dítě, směřované na rok 2017, mají dokonce podporu napříč celým politickým spektrem, takže v lednu letošního roku zákon pohodlnou většinou prošel. Proti dětem se zkrátka neodvážil postavit nikdo.

Ani opozice.

To je dobrá zpráva. Ovšem jen pro rodiny, které mají dostatečně vysoké příjmy. Ty si opět o něco sníží daňovou zátěž a opravdu ušetří.

Jedním dechem je ale dobré dodat, že rodinám bez pracovních příjmů -- tedy zejména sociálně znevýhodněným rodinám -- toto opatření bohužel nepomůže. A rodinám s více dětmi a velmi nízkými příjmy pomůže jen částečně nebo vůbec, protože tyto rodiny brzy narazí na strop pro daňový bonus: příjmy (rozumějme daně) již mají tak nízké, že si z nich již víc položek prostě neodečtou. DAŇOVÁ ÚLEVA JE ZÁVISLÁ NA VÝŠI RODINNÉHO PŘÍJMU, A PROTO COBY NÁSTROJ PODPORY RODIN S DĚTMI FUNGUJE JEN ČÁSTEČNĚ.

Jde o to, že pokud se má účinně pomoci i těm nejpotřebnějším rodinám s dětmi -- tedy rodinám s velmi nízkými či momentálně žádnými příjmy -- nestačí jít jen cestou daňových slev. Tuto pomoc je potřeba kombinovat s dalšími vhodnými nástroji, které v prvé řadě tvoří vhodně nastavený systém sociálních dávek (např. přídavek na dítě) a podpora zaměstnanosti žen (např. dostatečná kapacita jeslí a školek).

V opačném případě budeme šetřit právě na těch, na kterých se šetřit nemá.

Na sociálně nejpotřebnějších dětech.

Ondřej Lukáš, IDEA

-------------------------

Tomuto tématu se podrobně věnuje řada studií think-tanku IDEA při Národohospodářskému ústavu AV, například "Komu pomůže navrhované zvýšení slevy na dani na dítě?" z roku 2014 (http://bit.ly/2bkvDCZ) nebo "Podpora rodin s dětmi prostřednictvím daňově dávkového systému" z května 2016 (http://bit.ly/2etp2o8).

Článek byl zveřejněn na Aktualne.cz v rámci rubriky

Pohled zblízka  http://bit.ly/idea_blog_1.

IDEA Zpravodaj