Aktuálně

Přijímačky na střední školy: alternativní algoritmy

20. 10. 2023 Nová studie „Přijímačky na střední školy: promyšlený mechanismus nebo velká národní loterie?“ analyzuje plánované změny přijímacího řízení na střední školy. Studie prezentuje alternativní algoritmy přiřazující uchazeče podle výsledků ke školám a vysvětluje jejich silné a slabé stránky. Které algoritmy jsou efektivní, respektují preference žáků a zvyšují spravedlnost přijímacího řízení?  

Více: Přijímačky na střední školy: alternativní algoritmy

 
 

Role nezaměstnanosti a exekucí v podpoře extremismu

9. 10. 2023 Nová studie "Dopady exekucí a nezaměstnanosti na podporu krajní pravice, levice a populismu v České republice v letech 2001–2017" analyzuje vliv zvýšeného výskytu exekucí a nezaměstnanosti na volební podporu populistických politických stran a stran extrémní levice a pravice. Jak se zadluženost a nezaměstnanost odráží ve volební účasti a preferencích na úrovni obcí?

Více: Role nezaměstnanosti a exekucí v podpoře extremismu

 
 

Platy učitelů v roce 2022 a výhled

27. 9. 2023  Jsou v tuto chvíli platy učitelů dostatečně atraktivní, aby zajistily dostatek kvalitních pedagogů? A jaká je prognóza na příští roky? Podívejte se na nový IDEA Talks s Danielem Münichem a Davidem Klimešem.

Více: Platy učitelů v roce 2022 a výhled

 
 

Nezaměstnanost mírně roste, zejména u žen

12. 9. 2023  Blesková analýza vývoje registrované nezaměstnanosti za měsíc srpen na základě dat MPSV.

Více: Nezaměstnanost mírně roste, zejména u žen

 
 

Platy ředitelů škol: dlouho ve stínu pozornosti

11. 9. 2023  Jsou platy ředitelů na základních školách dostatečně motivující, aby zajistily kvalitní vedení škol? Podívejte se na IDEA Talks s ekonomem Václavem Korbelem a Davidem Klimešem.

Více: Platy ředitelů škol: dlouho ve stínu pozornosti

 
 

IDEA Zpravodaj