Aktuálně

Generace X a Y očima dat: Když byli rodiče mladí jako my

1. 8. 2023  Jak výrazné jsou mezigenerační rozdíly v úrovni vzdělanosti, partnerských vztazích nebo relativních výdělcích? A žije se dnes mileniálům celkově lépe než jejich rodičům? Podívejte se na IDEA Talks s Michalem Šoltésem a Davidem Klimešem.

Více: Generace X a Y očima dat: Když byli rodiče mladí jako my

 
 

Dopady vládní reformy na živnostníky

Vládní reforma OSVČ dopadne převážně na nízkopříjmové, kteří mají vysoké náklady. Těch se nejvíc dotkne zvýšení minimálních odvodů. Naopak zvýhodnění vysokopříjmových OSVČ s nízkými náklady a motivaci ke švarcsystému reforma neřeší. Ukazuje to modelová studie a grafika think-tanku IDEA při CERGE-EI a PAQ Research.

Více ve studii a IDEA Talks

Odvody OSVC promo 0728

 
 

Na které domácnosti dopadá inflace nejhůře?

7. 7. 2023 Nová studie "Kdo je nejvíce zasažen růstem cen? Rozdíly v inflaci pro různé domácnosti 2020–2023" analyzuje rozdíly v dopadu inflace na různé skupiny domácností po nebývalém nárůstu inflace v posledních letech. Na koho inflace dopadla nejvíce a proč?

Více: Na které domácnosti dopadá inflace nejhůře?

 
 

Sladění rodičovství a práce: Co nám říkají dosavadní výzkumy?

29. 6. 2023  Jaké jsou dlouhodobé nedostatky rodičovské politiky u nás a jak by se vláda měla postavit k navyšování rodičovského příspěvku a zkrácení rodičovské dovolené? Podívejte se na exkluzivní IDEA Talks s ekonomkou Klárou Kalíškovou a Davidem Klimešem.

Více: Sladění rodičovství a práce: Co nám říkají dosavadní výzkumy?

 
 

Platy ředitelů škol: dlouho ve stínu pozornosti

29. 6. 2023 Nová studie „Platy ředitelů škol: dlouho ve stínu pozornosti" monitoruje výši a strukturu platů ředitelů a jejich zástupců na českých základních školách v letech 2017 až 2021. Jsou platy vedoucích pracovníků dostatečně motivující, aby zajistily dostatek zájemců a kvalitní vedení škol?

Více: Platy ředitelů škol: dlouho ve stínu pozornosti

 
 

IDEA Zpravodaj