Aktuálně

Rozdíly nákladnosti výzkumu a výuky na vysokých školách

22. 6. 2023 Nová studie „Rozdíly nákladnosti vysokoškolského výzkumu mezi vědními oblastmi: Jak moc se liší od „KENů“ ve výuce?" zkoumá, nakolik se tzv. koeficienty ekonomické náročnosti (KENy), podle kterých se rozdělují dotace na vysokoškolskou výuku, liší od nákladnosti vysokoškolského výzkumu. Odpovídají KENy různých vědních oblastí současné ekonomické realitě, nebo je načase je přepočítat?

Více: Rozdíly nákladnosti výzkumu a výuky na vysokých školách

 
 

Reforma sociálních odvodů OSVČ - rozhovor

19. 6. 2023  O dopadech vládního návrhu na úpravu odvodů OSVČ diskutují v novém díle IDEA Talks ekonom Filip Pertold s Davidem Klimešem.

Více: Reforma sociálních odvodů OSVČ - rozhovor

 
 

Reforma sociálních odvodů OSVČ

29. 5. 2023  Vládní reforma OSVČ dopadá převážně na nízkopříjmové. Motivaci k švarcystému neřeší. Skutečná reforma spočívá v revizi paušálů a paušální daně. Vyplývá to z modelové studie od PAQ research a think tanku IDEA při CERGE-EI.

Více: Reforma sociálních odvodů OSVČ

 
 

Book of abstracts 2023

26. 5. 2023  Podívejte se na shrnutí všech studií, které jsme publikovali za poslední rok.

Více: Book of abstracts 2023

 
 

Je rostoucí vzdělanost žen překážka partnerských vztahů?

26. 5. 2023 Policy brief s Alenou Bičákovou "Je rostoucí vzdělanost žen překážkou partnerských vztahů a rodičovství?"na téma vzrůstající vzdělanosti žen a jejích následků v oblasti navazování partnerských vztahů, rodičovství a zažitých společenských norem.  

Více: Je rostoucí vzdělanost žen překážka partnerských vztahů?

 
 

IDEA Zpravodaj