Aktuálně

Transfer znalostí do praxe podnikajícími akademiky v ČR

Nový studie IDEA přináší první kvantitativní vhled do rozsahu a forem transferu znalostí skrze podnikatelské aktivity akademiků v České republice. Ukazuje, že čeští akademici se podnikatelským příležitostem rozhodně nevyhýbají. Zjištění kontrastují s rozšířeným povědomím o slabém podnikatelském duchu v akademické sféře formovaném statistikami o nízkém objemu prostředků vydávaných podnikatelskými subjekty na smluvní výzkum a nákup licencí od výzkumných organizací. Na základě těchto výsledků diskutujeme doporučení pro veřejnou politiku.

Více: Transfer znalostí do praxe podnikajícími akademiky v ČR

 
 

Daňový systém snižuje motivaci matek s menšími dětmi k práci

Praha 19. 12. 2016 Nová studie IDEA zkoumá, jak daňový systém snižuje motivaci žen s malými dětmi zapojit se co nejdříve zpět do pracovního procesu. Nastavení celkového zdanění práce, tj. daně z příjmu fyzických osob a pojistných odvodů na sociální a zdravotní pojištění, v ČR vysoce zatěžuje i relativně nízké výdělky tzv. druhých vydělávajících v domácnostech, tedy partnerů s nižším výdělkem. Pracovní aktivita těchto lidí je přitom na výši zdanění zpravidla velmi citlivá. Takovou velkou skupinu představují matky s menšími dětmi.

Více: Daňový systém snižuje motivaci matek s menšími dětmi k práci

 
 

Světové srovnání českých a slovenských časopisů podle IF a AIS

Praha 15. 12. 2016    Vychází další bibliometrická studie IDEA, která se tentokrát zaměřuje na srovnání hodnot široce používaného citačního indexu vědeckých časopisů tzv. Impact Factoru (IF) s méně známým, ale sofistikovanějším indexem Article Influence Score (AIS). V tomto kontextu studie srovnání českých a slovenských z celosvětového hlediska.

Více: Světové srovnání českých a slovenských časopisů podle IF a AIS

 
 

Výstupy ze semináře: Motivační účinky podpory VaV ve firmách

Přinášíme výstupy ze semináře "Motivační účinky podpory výzkumu a vývoje ve firmách: Kontrafaktuální přístup k hodnocení programů", který se konal dne 2. 12. 2016 prostorách CERGE-EI. Uvnitř článku naleznete studii, jež byla na semináři představena, dále power pointovou prezentaci Martina Srholce a video ze semináře.

Více: Výstupy ze semináře: Motivační účinky podpory VaV ve firmách

 
 

IDEA Zpravodaj