Aktuálně

Platy českých učitelů zůstávají velmi nízké

Učitelské platy v dlouhodobějším horizontu spoluurčují kvalitu učitelů a školního vzdělávání. Relativní úroveň učitelských platů v poměru k platům v alternativních profesích v dané zemi totiž ovlivňuje i to, z jakých řad se rekrutují mladí zájemci o učitelskou profesi, kdo z nich se učitelem skutečně stane a zda ti nejlepší v této profesi dlouhodobě setrvají.

Více: Platy českých učitelů zůstávají velmi nízké

 
 

Mezinárodní porovnání kvality publikačního výkonu na Slovensku

IDEA vydává novou studii Mezinárodní porovnání kvality publikačního výkonu na Slovensku.

Více: Mezinárodní porovnání kvality publikačního výkonu na Slovensku

 
 

Klára Kalíšková získala na CERGE-EI titul Ph.D.

Dlouholetá členka výzkumného týmu IDEA Klára Kalíšková na jaře úspěšně dokončila náročné doktorandské studium na CERGE-EI a získala český a americký titul Ph.D. k čemuž srdečně blahopřejeme. Klára je autorkou řady významných studií IDEA s reálným dopadem na porozumění a změny českého daňově dávkového systému. Na graduačním ceremoniálu 27.5.2016 Klára přednesla společně s Janou Cahlíkovou děkovnou řeč za všechny letošní absolventy. Řeč rozhodně nezapře jejich ekonomické vzdělání a pohled na svět. Posuďte sami.

Více: Klára Kalíšková získala na CERGE-EI titul Ph.D.

 
 

Co lze očekávat po Brexitu?

14.7.2016 Autor: Jan Švejnar, blog.aktualne.cz

 

Hlasováním 51,9 % vs. 48,1 % pro odchod z Evropské unie učinili Britové nejzávažnější rozhodnutí od druhé světové války. Okamžitým efektem je demise ministerského předsedy, obrovské snížení hodnoty britské libry a velký pokles cen akcií na světových burzách. Co lze očekávat v dlouhodobějším horizontu a co bychom jako země měli dělat?

Více: Co lze očekávat po Brexitu?

 
 

Tisková zpráva: Dárci politických stran a veřejné zakázky

Praha, 13. července 2016       Nejnovější studie IDEA s názvem "Dárci politických stran a veřejné zakázky" mapuje horké téma. České veřejné rozpočty ročně na veřejných zakázkách vydají kolem 14,4 % HDP. Takový objem finančních prostředků rozhodně táhne. Rozhodování o těchto zakázkách ovšem probíhá ve složitém politicko–administrativním prostoru. Jak si v tomto prostoru vedou právnické osoby, které jsou zároveň dárci politických stran a hnutí?

Více: Tisková zpráva: Dárci politických stran a veřejné zakázky

 
 

IDEA Zpravodaj