Aktuálně

Dopad daní a dávek na příjmovou nerovnost a relativní chudobu v ČR

Praha 5. 5. 2016     Nová studie IDEA autorů Petra Janského, Kláry Kalíškové a Daniela Münicha se věnuje tématu příjmů a výdajů domácností a vlivu daňově dávkového systému na příjmovou nerovnost a míru ohrožení relativní chudobou v České republice. Analýze se věnuje článek Markéty Hronové v dnešních Hospodářských novinách Před chudobou nejlépe chrání přídavky na děti. Bezdětní mají smůlu, tvrdí ekonomové. Celou publikaci si můžete stáhnout v článku a v menu Publikace.

Více: Dopad daní a dávek na příjmovou nerovnost a relativní chudobu v ČR

 
 

Podpora školek je výhodná pro všechny

29. 4. 2016  Akademie věd České republiky v rámci programu Strategie AV21 publikuje krátká videa věnující se tématům základního výzkumu. IDEA vydala v březnu 2016 studii Veřejná podpora míst ve školkách se vyplatí: analýza výnosů a nákladů.

Více: Podpora školek je výhodná pro všechny

 
 

Vědecký úspěch nelze vybudovat na zelené louce

Praha 20. dubna 2016 Daniel Münich byl hostem Rádia Plus v pořadu Studio Leonardo, který byl věnován tématu hodnocení výstupů vědecké práce a celkové úspěšnosti české vědy v mezinárodním kontextu. Celý záznam pořadu si můžete poslechnout na stránkách Studia Leonardo.

 
 

Sebedůvěra třídy a soutěž spolužáků o osmiletá gymnázia

Praha 18.4.2016    Nová studie IDEA se zabývá diferenciací žáků základních škol a vlivem, jaký má tento fakt na sebedůvěru žáků, kteří u přijímacího řízení na víceletá gymnázia neuspěli, nebo se na víceletá gymnázia nehlásili. Ukazuje se, že odchod části třídního kolektivu do víceletých gymnázií negativně ovlivňuje sebevědomí žáků v matematice, a to zejména u dívek.

Více: Sebedůvěra třídy a soutěž spolužáků o osmiletá gymnázia

 
 

K čemu vede (ne)transparentnost veřejných zakázek

Praha, 5. dubna 2016  V měsíci březnu Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o veřejných zakázkách. Tento týden o návrhu jedná Senát. Jaké dopady s sebou nový zákon přinese?  Na to odpovídá nejnovější ekonomická studie z dílny IDEA při CERGE-EI.

Více: K čemu vede (ne)transparentnost veřejných zakázek

 
 

IDEA Zpravodaj