Aktuálně

Hrozí opět přeplnění věznic? Predikce počtu vězňů v ČR

Think tank IDEA při CERGE-EI pořádal dne 4.12. 2015 seminář při příležitosti představení nové studie s názvem Hrozí opět přeplnění věznic? Predikce počtu vězňů v České republice.

Více: Hrozí opět přeplnění věznic? Predikce počtu vězňů v ČR

 
 

Národní a mezinárodní srovnání kvality publikačního výkonu

Seminář think-tanku IDEA při CERGE-EI k nejnovější studii Národní a mezinárodní srovnání kvality publikačního výkonu se konal 1. 12. 2015 v budově Akademie věd ČR. Výstupy studie představili Štěpán Jurajda a Daniel Münich.

Více: Národní a mezinárodní srovnání kvality publikačního výkonu

 
 

Nesoulad mezi nabídkou a poptávkou po dovednostech na trhu práce

Vzdělání je obecně považováno za předpoklad pro lepší uplatnění na trhu práce. Je však velice důležité, aby znalosti získané studiem byly ty, které je možné uplatnit na trhu práce. To jak dalece dovednosti, které je možné získat studiem, odpovídají či neodpovídají dovednostem požadované zaměstnavateli, ovlivňuje nejen celkovou výkonnost hospodářství, ale rovněž mzdy pracovníků a produktivitu jejich práce.

Více: Nesoulad mezi nabídkou a poptávkou po dovednostech na trhu práce

 
 

Rádio ZET o nositeli Nobelovy ceny za ekonomii Angusi Deatonovi

20.10 2015 Profesor Štěpán Jurajda v pořadu pravidelném Tržní okénko na rádiu ZET hovořil o letošním nositeli Nobelovy ceny za ekonomii, kterým se stal britský ekonom Angus Deaton. Ocenil jeho výzkumy v oblasti měření chudoby. 

Více: Rádio ZET o nositeli Nobelovy ceny za ekonomii Angusi Deatonovi

 
 

Český rozhlas Dvojka pořad Jak to vidí: Jan Švejnar

9.10.2015   Ekonom a vedoucí think-tanku IDEA Jan Švejnar hovořil v pořadu Českého rozhlasu Dvojka "Jak to vidí" s moderátorkou Zitou Senkovou o migrační krizi a o tom, jak je na ni Evropa připravena. 

Více: Český rozhlas Dvojka pořad Jak to vidí: Jan Švejnar

 
 

IDEA Zpravodaj