Aktuálně

Společnost (ne)vzdělanosti

Měsíčník Fokus Václava Moravce se 9. 2. 2015 věnoval problematice vzdělávání a vzdělanosti české společnosti. Jedním z pozvaných expertů byl také Daniel Münich, který se v debatě věnoval hlavně kvalitě a počtu českých vysokých škol, problematice financování vysokoškolského studia a problematice pedagogické profese. 

Více: Společnost (ne)vzdělanosti

 
 

Bez dobrých společenských věd to tady bude upocené

8.2.2016 Rozhovor redaktora Marka Švehly s ekonomem a ředitelem think tanku IDEA při CERGE-EI Danielem Münichem v posledním čísle Respektu o výchově k přemýšlení, platech učitelů a představě politiků, že školy mají vzdělávat na objednávku ekonomiky.

Autor: Marek Švehla, Foto zdroj: Milan Jaroš

Více: Bez dobrých společenských věd to tady bude upocené

 
 

Tisková zpráva: Analýza vlivu vrstevníků na rozhodnutí začít kouřit

1. února 2016    Přes 40 % mladistvých v Česku kouří. Nová analýza think tanku IDEA zkoumala, jak silně je kouření středoškoláků ovlivněno kouřením jejich vrstevníků. Zatímco u chlapců prokázala silný vliv, u dívek nikoliv. Proč tomu tak je?

Více: Tisková zpráva: Analýza vlivu vrstevníků na rozhodnutí začít kouřit

 
 

Mapa české vědy: Na které obory můžeme být pyšní?

Česko má vědní obory, na něž může být pyšné, ale máme tu i disciplíny, kde vědci sedí v koutku a spíše výzkum předstírají. Své výsledky směrují do lokálních žurnálů, které nemají nadnárodní přesah. A tak se tu mnohdy vyrábí vědecký balast. Přečtěte si článek Martina Rychlíka, který odkazuje na studii IDEA Štěpána Jurajdy a Daniela Münicha "Mezinárodní srovnání kvality publikačního výkonu vědních oborů v České republice".

 
 

Zdanění vysokopříjmových osob v České republice: IDEA pro reformu

Dne 14. 12. 2015 se v prostorách CERGE-EI konal speciální seminář k nejnovější studii s názvem Zdanění vysokopříjmových osob v České republice: IDEA pro reformu.

Více: Zdanění vysokopříjmových osob v České republice: IDEA pro reformu

 
 

IDEA Zpravodaj