Aktuálně

Komentář IDEA k udělení Nobelovy ceny za ekonomii A. Deatonovi

Odborný komentář k udělění letošní ceny za ekonomii Angusi Deatonovi poskytli výzkumník IDEA a profesor CERGE-EI profesor Štepán Jurajda a výzkumník IDEA Petr Janský.

Více: Komentář IDEA k udělení Nobelovy ceny za ekonomii A. Deatonovi

 
 

HYDE PARK ČT24: Jan Švejnar

Ekonom a vedoucí think-tanku IDEA Jan Švejnar byl dne 9 .10. hostem pořadu Hyde Park ČT24. 

Více: HYDE PARK ČT24: Jan Švejnar

 
 

Analýza věku odchodu do důchodu

V červnu roku 2015 vyšla anglicky studie IDEA s názvem "A Comparative Study of Retirement Age in the Czech Republic". Díky finanční podpoře MPSV se podařilo pro naše uživatele zajistit českou verzi této studie pod názvem Komparativní studie věku odchodu do důchodu v České republice.

Více: Analýza věku odchodu do důchodu

 
 

Zaměstnávání starších osob a ekonomické pobídky k jejich práci

IDEA vydává novou studii Studie Working Beyond Pensionable Age pojednávající o poklesu životní úrovně odchodem do důchodu. V ČR naprostá většina seniorů odchází do důchodu a stává se ekonomicky neaktivní při dosažení zákonného důchodového věku nebo dokonce předtím. Z pohledu finanční udržitelnosti důchodového systému a udržení jejich životní úrovně je přitom žádoucí, aby senioři co mohou pracovat a pracují rádi, odcházeli z práce v pozdějším věku.

Více: Zaměstnávání starších osob a ekonomické pobídky k jejich práci

 
 

Publikační výkonnost pracovišť výzkumných organizací v České republice

Nejnovější studie IDEA vychází pod názvem Oborová publikační výkonnost pracovišť výzkumných organizací v České republice v letech 2008-2012. Její autoři Štěpán Jurajda a Daniel Münich v ní ukazují, která vědecká pracoviště publikují v daném vědním oboru nejvíce článků v renomovaných vědeckých časopisech. Jde o jediný přehled excelentních pracovišť pro jednotlivé vědní obory v ČR v posledních letech.

Více: Publikační výkonnost pracovišť výzkumných organizací v České republice

 
 

IDEA Zpravodaj