Aktuálně

Platy učitelů: setrvale nízké a neatraktivní

Tým autorů think tanku IDEA vydává studii zaměřenou na výši učitelských platů. Platy učitelů českých základních veřejných škol patří dlouhodobě k nejnižším mezi třicítkou nejrozvinutějších zemí světa. Autoři ve studii dále srovnávají platy učitelů s platy vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců veřejné sféry v Česku. I v tomto porovnání vycházejí učitelské platy hůře. Tento fakt má přímý vliv na zájem současné mladé generace Čechů o profesi učitele, který je setrvale nízký. Studie vznikla v rámci programu Strategie AV 21.

Více: Platy učitelů: setrvale nízké a neatraktivní

 
 

Švejnar v DVTV: Čínská krize je jako ruleta

Ekonom a vedoucí think-tanku IDEA Jan Švejnar poskytl rozhovor televizi DVTV, ve kterém se zaměřil zejména na propad akcií v Číně a na následek, který by tento propad mohl mít na Českou republiku.

Více: Švejnar v DVTV: Čínská krize je jako ruleta

 
 

Čekal bych, že 25 let po revoluci budeme dál

25.7.2015    http://www.penize.cz, Autor:  Ondřej Tůma
 

Proč se nám nedaří dohánět západní ekonomiky a utíkají nám i země jako Slovensko, Polsko a Slovinsko? Máme při současném uspořádání Evropy šanci něco na tom změnit? A podaří se nám zbavit nálepky „montovna Západu“? Na tyto a jiné otázky odpovídal Jan Švejnar v rozhovoru pro server penize.cz

Více: Čekal bych, že 25 let po revoluci budeme dál

 
 

Privatizace je příklad, jak dohoda může Řecku prospět

Jan Švejnar byl dne 13. 7. 2015 hostem pořadu Interview ČT24, ve  kterém hovořil o aktuální situaci v Řecku a právě uzavřené dohodě zemí eurozóny a Řecka. 

Více: Privatizace je příklad, jak dohoda může Řecku prospět

 
 

Trendy a příčiny odchodů do důchodu v ČR

Think-tank IDEA při CERGE-EI vydává novou odbornou studii Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice týkající se mezinárodního empirického srovnání věku odchodu do důchodu a zaměstnanosti různých demografických skupin. 

Více: Trendy a příčiny odchodů do důchodu v ČR

 
 

IDEA Zpravodaj