Aktuálně

Čekal bych, že 25 let po revoluci budeme dál

25.7.2015    http://www.penize.cz, Autor:  Ondřej Tůma
 

Proč se nám nedaří dohánět západní ekonomiky a utíkají nám i země jako Slovensko, Polsko a Slovinsko? Máme při současném uspořádání Evropy šanci něco na tom změnit? A podaří se nám zbavit nálepky „montovna Západu“? Na tyto a jiné otázky odpovídal Jan Švejnar v rozhovoru pro server penize.cz

Více: Čekal bych, že 25 let po revoluci budeme dál

 
 

Privatizace je příklad, jak dohoda může Řecku prospět

Jan Švejnar byl dne 13. 7. 2015 hostem pořadu Interview ČT24, ve  kterém hovořil o aktuální situaci v Řecku a právě uzavřené dohodě zemí eurozóny a Řecka. 

Více: Privatizace je příklad, jak dohoda může Řecku prospět

 
 

Trendy a příčiny odchodů do důchodu v ČR

Think-tank IDEA při CERGE-EI vydává novou odbornou studii Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice týkající se mezinárodního empirického srovnání věku odchodu do důchodu a zaměstnanosti různých demografických skupin. 

Více: Trendy a příčiny odchodů do důchodu v ČR

 
 

Bodový systém a jeho vliv na počet smrtelných nehod v ČR

 

 

IDEA při CERGE-EI vydala novou studii mapující vliv dopravního zákona, který zavedl tzv. bodový systém, zvýšil částky pokut za dopravní přestupky a rozšířil pravomoci policistů, na počty smrtelných dopravních nehod v České republice. Studie Josefa Montaga a Lucie Zapletalové identifikuje dopad, který tento zákon měl na počet smrtelných dopravních nehod z krátkodobého a dlouhodobého hlediska.

Více: Bodový systém a jeho vliv na počet smrtelných nehod v ČR

 
 

Jak nastavit inovační systém: Švýcarský model pro Česko?

Dne 2. 6. 2015 proběhl v prostorách CERGE-EI seminář spoluorganizovaný think-tankem IDEA při CERGE-EI a velvyslanectvím Švýcarské konfederace. 

 
 

IDEA Zpravodaj