Aktuálně

Komu pomůže navrhované zvýšení slevy na dani na dítě?

O dopadech zvýšení slevy na dani na dítě informuje nová studie IDEA Komu pomůže navrhované zvýšení slevy na dani na dítě?. Její autoři Klára Kališková a Daniel Münich uvádějí, že pokles příjmů státního rozpočtu v důsledku konečné změny může dosáhnout 4,7 mld. Kč ročně, což dvojnásobně převyšuje odhad vlády ČR.

Více: Komu pomůže navrhované zvýšení slevy na dani na dítě?

 
 

Konkurenceschopnost ČR mírně vzrostla

Think-tank IDEA je odborným partnerem při sestavování Žebříčku konkurenceschopnosti šedesáti ekonomik světa, který byl právě publikován. Česká republika si od toho minulého polepšila a vyšplhala se na 33.místo. Stala se tedy nejkonkurenceschopnější ekonomikou mezi zeměmi Visegrádu.

Více: Konkurenceschopnost ČR mírně vzrostla

 
 

Přednáška Stevena Rivkina Decentralization, School Leaders, and the Quality of Teaching

Think-tank IDEA zorganizoval 29. dubna veřejnou přednášku v anglickém jazyce na téma Decentralization, School Leaders, and the Quality of Teaching. Vzácným hostem byl profesor z University of Texas in Dallas Steven Rivkin, který prezentoval společně s docentem Danielem Münichem.

Více: Přednáška Stevena Rivkina Decentralization, School Leaders, and the Quality of Teaching

 
 

Česká ekonomika pokračuje v růstu

Thin-tank IDEA vydává studii o ekonomického vývoje České republiky s názvem Predikce ekonomického vývoje České republiky. Její závěry jsou optimistické - nejen že se ve 4. čtvrtletí stala nejrychleji (čtvrtletně) rostoucí zemí v Evropské unii, ale odhad jejího tempa růstu pro rok 2014 slibuje hodnoty přes 2 %. 

Více: Česká ekonomika pokračuje v růstu

 
 

Velká žákovská steeplechase

O přípravě na přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia informuje nová studie IDEA Příprava na osmiletá gymnázia: velká žákovská steeplechase. Její autoři Miroslava Federičová a Daniel Münich uvádějí, že přijímacím řízením ročně projde pětina všech žáků prvního stupně a pouze necelá polovina z nich je úspěšná.

Více: Velká žákovská steeplechase

 
 

IDEA Zpravodaj