Aktuálně

Dopad rozvodu na příjmy v důchodu

V nové studii IDEA Dopad rozvodu na příjmy v důchodu autor Jiří Šatava ukazuje, že rozvod má nezanedbatelný dopad na výši příjmů rozvedených mužů a žen v důchodu.

Více: Dopad rozvodu na příjmy v důchodu

 
 

Důchodový systém: scénáře vývoje

V nové studii IDEA Důchodový systém: scénáře budoucího vývoje její autoři Ondřej Schneider a Jiří Šatava kvantifikují možné scénáře budoucího vývoje českého důchodového systému, respektive jeho dominantní, státní a průběžně financované části. 

Více: Důchodový systém: scénáře vývoje

 
 

Česká ekonomika podle 25. žebříčku konkurenceschopnosti

Švýcarský institut IMD dnes zveřejnil jubilejní 25. žebříček konkurenceschopnosti, ve kterém porovnává konkurenceschopnost 60 ekonomik včetně České republiky. 

Více: Česká ekonomika podle 25. žebříčku konkurenceschopnosti

 
 

Jsou důchody z prvního pilíře jistotou?

V nové studii IDEA při CERGE-EI Ondřej Schneider a Jiří Šatava kvantifikují dopady parametrických změn v průběžně financovaném pilíři důchodového systému, jak k nim docházelo od roku 1996. 

Více: Jsou důchody z prvního pilíře jistotou?

 
 

Účastníci penzijního připojištění

Nová studie think-tanku IDEA při CERGE-EI Účastníci penzijního připojištění identifikuje demografické skupiny, které s největší pravděpodobností vstoupí do nově otevřeného 2. pilíře důchodového systému. Odhady jsou založeny na dosavadním zájmu o účast v již zavedeném 3. pilíři - penzijním připojištění.

Více: Účastníci penzijního připojištění

 
 

IDEA Zpravodaj