Aktuálně

Kdo je nejvíce zasažen růstem cen?

Nová studie IDEA upozorňuje na sociální aspekty měření míry inflace a na nutnost zohlednění rozdílů inflace pro různé skupiny obyvatel při formování hospodářské a sociální politiky. Míra inflace udává, jak se změnily průměrné ceny za určité období a její hodnoty uveřejňuje Český statistický úřad.  Podle inflace se valorizují důchody, upravují některé mzdy, v jistých případech velikost dlužníkovy splátky a sociální dávky. To má velký dopad na změny reálné finanční situace řady domácností.

Více: Kdo je nejvíce zasažen růstem cen?

 
 

Pro koho je druhý pilíř?

 

Výzkumníci IDEA Ondřej Schneider a Jiří Šatava ve studii Český důchodový systém na rozcestí vyčíslují, pro koho je výhodný přechod do druhého penzijního pilíře. 

 

Více: Pro koho je druhý pilíř?

 
 

Příčiny přeplněných věznic

6. ledna 2013 - V posledních 10 letech razantně vzrostl počet vězňů z 13 000 na 20 500 a nedostačující kapacita věznic se stala vážným problémem. Podle nové studie Libora Duška za současným přeplněním českých věznic stojí především výrazný nárůst pravděpodobnosti, že odhalený pachatel bude odsouzen, a růst procenta odsouzených, kteří jsou potrestáni nepodmíněným trestem.

Více: Příčiny přeplněných věznic

 
 

Zachrání Čína český export?

13. prosince 2012 - Měla by se Česká republika více zaměřit na export do Číny? A jak by ho měla podporovat? Odpovědi na tyto otázky přinesla nová studie Viléma Semeráka představená na diskusním fóru IDEA. Podle ní se současná role Číny v českém zahraničním obchodu i přes chladnější politické vztahy nezdá být (v reálných datech) nijak výjimečná.

Více: Zachrání Čína český export?

 
 

Dopady změn DPH

27. listopadu 2012 - Poslanecká sněmovna schválila 7. 11. 2012 vládní návrh tzv. stabilizačního balíčku včetně zvýšení sazeb DPH od příštího roku o jeden procentní bod u snížené sazby na 15% a u základní sazby na 21%. Nová studie IDEA Petra Janského odhaduje dopady tohoto návrhu a porovnává jej se sjednocením sazeb DPH na 17.5% od roku 2013, což odpovídá prozatím platné legislativě.

Více: Dopady změn DPH

 
 

IDEA Zpravodaj