Aktuálně

Česká ekonomika podle 25. žebříčku konkurenceschopnosti

Švýcarský institut IMD dnes zveřejnil jubilejní 25. žebříček konkurenceschopnosti, ve kterém porovnává konkurenceschopnost 60 ekonomik včetně České republiky. 

Více: Česká ekonomika podle 25. žebříčku konkurenceschopnosti

 
 

Jsou důchody z prvního pilíře jistotou?

V nové studii IDEA při CERGE-EI Ondřej Schneider a Jiří Šatava kvantifikují dopady parametrických změn v průběžně financovaném pilíři důchodového systému, jak k nim docházelo od roku 1996. 

Více: Jsou důchody z prvního pilíře jistotou?

 
 

Účastníci penzijního připojištění

Nová studie think-tanku IDEA při CERGE-EI Účastníci penzijního připojištění identifikuje demografické skupiny, které s největší pravděpodobností vstoupí do nově otevřeného 2. pilíře důchodového systému. Odhady jsou založeny na dosavadním zájmu o účast v již zavedeném 3. pilíři - penzijním připojištění.

Více: Účastníci penzijního připojištění

 
 

Zvýší záporný hlas kvalitu kandidátů?

Nová studie IDEA shrnuje podrobnou analýzu návrhu Karla Janečka na radikální reformu volebního systému do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky prostřednictvím systému hlasování tzv.  2+1 a ukazuje, za jakých podmínek může dojít ke zvýšení kvality zvolených politiků a za jakých podmínek je logika návrhu konzistentní s racionálním chováním voličů.

Více: Zvýší záporný hlas kvalitu kandidátů?

 
 

Komu se vyplatí vstup do II. penzijního pilíře

Přehledná tabulka účetní výhodnosti přechodu do II. penzijního pilíře podle věku, pohlaví a výše ročního příjmu. Podrobnosti lze najít ve studii think-tanku IDEA při CERGE-EI Český důchodový systém na rozcestí: Pro koho je výhodný přechod do druhého pilíře? 

 
 

IDEA Zpravodaj