Aktuálně

Evropská krize českýma očima

6. prosince 2011 - IDEA dnes na diskusním fóru představila studii Viléma Semeráka a Jana Švejnara "Evropská krize českýma očima". Studie se ve třech částech zabývá postupně možnými dopady rozpadu eurozóny na ekonomiku ČR, alternativními scénáři vývoje v eurozóně a možností čínské pomoci Evropě.

Více: Evropská krize českýma očima

 
 

Joseph Stiglitz o eurokrizi

17. října 2011 - Nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2001, člen Výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI a jeden z nejvýznamnějších ekonomů historie, profesor Joseph Stiglitz během své návštěvy Prahy u příležitosti 20. výročí CERGE-EI a konference Forum 2000 zúčastnil několika akcí, jejichž tématem byla i probíhající krize v eurozóně.

Více: Joseph Stiglitz o eurokrizi

 
 

Důchodové reformy v Evropě

17. srpna 2011 - IDEA dnes vydala studii "Důchodové systémy v Evropě: Reformují všichni". Autor studie Ondřej Schneider v ní vysvětluje, co motivovalo změny v penzijních systémech ve státech Evropské unie, a na základě výsledků doporučuje Česku reformy řádně promyslet. Nejvýraznější reformu provedli v letech 1994-2009 v Polsku, Itálii, Švédsku a Německu, kde se předpokládané náklady na důchodový systém v roce 2050 snížily o 5 až 6% HDP.

Více: Důchodové reformy v Evropě

 
 

DPH a rodiny s dětmi

26. července 2011 - IDEA dnes vydala studii vyhodnocující dopady vládního návrhu kompenzovat sjednocení DPH na 17.5% rodinám s dětmi slevou na dani ve výši 150 Kč měsíčně. Autoři Petr Janský a Klára Kalíšková spočítali, že tento kompenzační návrh vlády by snížil podíl domácností negativně zasažených sjednocením DPH z 80% na 65%. Domácnosti s dětmi by tak po zvýšení daňové slevy v průměru ztratily již jen 35 Kč měsíčně.

Více: DPH a rodiny s dětmi

 
 

Makroekonomická predikce IDEA

ČR v roce 2011: Exportem tažené oživení, očekáváme růst kolem 2%

1. července 2011 Česká ekonomika se vrátila k reálnému růstu v prvním čtvrtletí roku 2010 a pokračuje v něm bez větších zaváhání až do dnešní doby. Jedná se o růst závisející přímo především na poptávce v zemích našich hlavních obchodních partnerů (z 85% státy EU), které také rostou relativně nižší rychlostí. Tento fakt přímo ovlivňuje tempo růstu: nebude jednoduché navrátit se k tempům růstu dosahovaným před vypuknutím finanční krize.

Více: Makroekonomická predikce IDEA

 
 

IDEA Zpravodaj